Πέμπτη

26-07-2006
Μνήμες: Χριστοφορου Βαφειαδη
Αφήγηση: Κυριακος Κυριακιδης



Ο Χριστοφορος Βαφειαδης, γιος του Αναργυρου Βαφειαδη, ηταν γλεντζες και χορευταρας. Χορευε καρσιλαμαδες, ζευγαρι αντικρυστα, και αλλους χορους. Ητανε μελος σε συλλογο και κάνανε εκδρομες και εκδηλωσεις. Οι γυναικες τον εκαναν κεφι και τον επαινουσαν. Τον ελεγαν, «Κυριε Χριστοφορεεεε», αυτος χαμογελουσε ευαρεσκα, το χαιροταν. Τις χόρευε, χαριεντίζονταν μ’ αυτές.

Εφερε την μανα του την Ελισω από την Νεα Καρβαλη και ζουσανε μαζι. Πηραν μαζι κληρο ένα διαμερισμα στην Καισαριανη, πισω από το Χιλτον μερια. Η Ελισω Βαφειαδου πεθανε στο Μαρκομιχελακειο Νοσοκομειο στο Μοσχατο.

Το 1949 με 50 ο Κυριακος Κυριακιδης υπηρετούσε την θητεια του και ηταν κατω στην Αθηνα και τους επισκεπτονταν συχνα. Ειχε μετατεθει για να εκπαιδευτει σαν οπλουργος σε μια μοναδα πισω από το Χιλτον.

Σε ένα ταξιδι του πισω στην Καβαλα από την Αθηνα, το εκανε με πλοιο μεχρι το Πορτο-Λαγος καθοσον δεν ηταν ασφαλεις οι δρομοι από τους ληστοσυμμορίτες, χρησιμοποιοντας μια λεξη που χρησιμοποιούσε το καθεστώς εκείνες τις εποχές.

Ο Χριστοφορος Βαφειαδης εδινε χρηματα για να παει ο Σαββας Κουγιουμτζογλου, ο ανηψιος του από την αδελφη του Ελισαβετ, στο Πανεπιστημιο της Θεσσαλονικης για γεωπονος. Η Ελισαβετ Κουγιουμτζογλου, κορη του Αναργυρου Βαφειαδη παντρευτηκε και ζουσε στην Νεα Καρβαλη. Εκανε δυο παιδια τον Σαββα και τον Προδρομο Κουγιουμτζογλου. Ειχανε ένα αρτοποιείο στον κεντρικο δρομο της Νεας Καρβαλης που τα χαλάσματα του ακομα σώζονται.

Ο Χριστοφορος Βαφειαδης του ειχε νοικιασει ένα σπιτι για να μενει. Όταν ο Σαββας Κουγιουμτζογλου τελείωσε κατεβηκε κατω στην Αθηνα και δουλευε σε μια Γεωργικη υπηρεσια. Παντρευτηκε την Μαρια που ητανε Σμυρνια. Η οικογενεια της Μαριας ειχαν κληρο στο Χολαργο, και εκει εκτισε σπιτι. Ο Σαββας κανονισε και ένα κομματι το εδωσε αντιπαροχη για να χτιστη πολυκατοικια. Πηραν διαμερισματα, ένα για τον κάθε γιο του, τους διδυμους Χριστοφορο και Γιαννη. Ο Γιαννης σπουδασε γιατρος ενώ ο Χριστοφορος δεν περασε στο πανεπιστημιο στην Ελλαδα, πηγε στην Αγγλια για σπουδες, αλλα δεν τα καταφερε. Δουλευε εκει στις οικοδομες. Ο Σαββας πηγε και τον βρηκε στην Αγγλια. Ο Χριστοφορος γυρισε στην Ελλαδα αλλα δεν μπορεσε να κανη τιποτα. Πεθανε νεος. Φημες που τις ‘μαθαν από αλλου λενε ότι αυτοκτόνησε. Δεν καλεσαν τον Κυριακο και την Ευθυμια για την κηδεια του.

Ο Σαββας Κουγιουμτζογλου επαθε ένα δυστυχημα και εμεινε παραλυτος. Μονο το προσωπο του εδειχνε ότι ζουσε. Υπεφερε, δεκα πεντε χρονια στο κρεβατι. Πεθανε κατακοιτος.

Ο Χριστοφορος Βαφειαδης δουλευε σαν παστουρματζης. Εφτιαχνε και σουτζουκια μαυαρ, κοκκινα από κρεας βοδινο. Ειχε συνταγη από το Γκελβερη, την Καρβαλη της Καππαδοκιας. Την ιδια συνταγη ειχε και η Αναστασια Κυριακιδου και την εχει και ο Κυριακος Κυριακιδης.

Ο Χριστοφορος ειχε δικο του μαγαζι οπου εφτιαχνε παστουρμα και σουτζουκια. Το εκλεισε όμως και ηταν ανεργος για καμποσο καιρο. Ο Σαββας του βρηκε δουλεια πανω στην τενη του. Από εκει εκανε και ενσημα και πηρε και συνταξη. Ο Χριστοφορος τα χαλασε με τον ανηψιο του Σαββα, όταν ηταν πια γερος. Ο Σαββας θα τον γηροκομουσε, μη γενομενου, ο Χριστοφορος ειπε στον Κυριακο να τον γηροκομηση και να του γραψη το σπιτι πανω του. Ο Κυριακος τα συζήτησε με την Ευθυμια, αλλα εν τω μεταξει, μια άλλη οικογενεια, μακρινοί συγγενεις, συμφωνησαν με τον Χριστοφορο.

Η Μαρικα Τερζογλου και ο Κυριακος Κυριακιδης επισκεφθηκαν τον Χριστοφορο. Ο Κυριακος τον ρωτησε, «Θειε, εισαι καλα;» και του ειπε «Ναι, καλα-καλα». Μετα από λιγες μερες πεθανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: