Τρίτη

27/07/2005 Μνημες: Παρασκευα Κυριακιδη Αφηγηση: Μαρικας Τερζογλου

Ο Παρασκευας Κυριακιδης εκανε στα βουνα γυρω στα 3 με 4 χρονια, κατα την Μαρικα Τερζογλου. Για να ειναι αυτο αληθες, θα πρεπει να αναθεωρησουμαι την ημερομηνια εναρξης των διωγμων των Τουρκων καθως και την ηλικια του Παρασκευα Κυριακιδη οταν πρωτοβγηκε στα βουνα. Μια ημερομηνια που συμφωνει με αυτην την εκδοχη η 1η Ιουνιου 1915, οποτε ο Τουρκοι ειχαν αρχισει τα σουργκουν για τους Αρμενιους, που τοτε ο Παρασκευας Κυριακιδης ηταν 10 με 11 χρονων.
Απο το 1915 με 1917 οι Τουρκοι πραγματοποιησαν την σφαγη των Αρμεναιων. Η Τουρκια μολις το 1913 ( 22 Ιανουαριου παρεδωσαν την Αδριανουπολη στους Βουλγαρους, και στις 7 Φεβρουαριου εχασαν 5.000 σε μια μαχη με τους Βουλγαρους στην Καλλιπολη) εβγαιναν απο τον Πρωτο Βαλκανικο Πολεμο και το 1914 εμπαιναν σε πολεμο με Γαλλια, Βρεττανια (31 Οκτωβριου 1914) και Ρωσσια (2 Νοεμβριου 1914) αφου πρωτα με τους Γερμανους (3 Αυγουστου 1914) βομβαρδισαν Ρωσσικες πολεις στην Μαυρη Θαλασσα.
Η Τουρκια απο το 1915 (Μαρτιο) αρχισε να βαλλεται απο εχθρικους στρατους πολυ κοντα στην Κωνσταντινουπολη ( στολος επιτιθεται στα Δαρδανελια, 25 Απριλιου 1915, ο πολεμος στην Καλλιπολη) και η εναρξη της επαναστασης των Αρμεναιων στο Βαν (20 Απριλιου με 14 Μαιου 1915) για την αποσταθεροποιηση της Τουρκιας απο το εσωτερικο και τα αντιστοιχα αντιποινα των Τουρκων (1 Ιουνιου 1915) κατα των Αρμεναιων και πιθανοτατα κατα των Ελληνων επισης, καθοσον και οι Ελληνες του Ποντου μπορει να εδραξαν της ευκαιριας να επαναστατησουν και μπορει τοτε να βγηκαν και οι ανταρτες καπεταναιοι στα βουνα. Αυτο συμφωνει και με την εναρξη της πεινας στην Σαμψουντα (γυρω στα 1916) καθοσον με τον εγκλωβισμο της Τουρκιας σε πολεμους θα εκοψαν τις γραμμες ανεφοδιασμου και διοχετευση των υπαρχοντων τροφιμων στους μαχομενους Τουρκους στρατιωτες (Καλλιπολη, με τον Κεμαλ εναντιον Γαλλων, Βρεττανων και Αυστραλων; Ερζερουμ, απο τα ανατολικα με Ρωσσους, 18 Ιανουαριου 1916).
Η επιτυχης εκβαση του πολεμου της Καλλιπολης για την Τουρκια (18 Δεκεμβριου 1915, αποχωρηση Γαλλων και Βρεττανων) δινει μια ανασα στους Τουρκους και την συνεχιση της Τουρκικης διοικησης των περιοχων του Ποντου, ενω οι θηριωδιες των Τουρκων μπορει ευκολοτερα να εξηγηθη ως μια απελπιδα προσπαθεια ενος καταρεοντος καθεστωτος (Οθωμανικης αυτοκρατοριας) και οχι πραξη ανταξια ενος ανερχομενου νεοσυστατου εθνικου και ιδεολογικου περιεχομενου κινηματος των ΝεοΤουρκων. Ο Κεμαλ ηθελε να οργανωση το Τουρκικο κρατος με πραξεις γενναιοτητας κατα των Μεγαλων Δυναμεων και οχι εναντια σε αμμαχους πληθυσμους.
Συμπορευοντας, θα πρεπει να αναθεωρησουμε τον θανατο του Σαββα Μητσικογλου και το κρυψιμο της Σοφιας Μητσικογλου για μεσα στο 1915, επισης την φυγη του Παρασκευα Κυριακιδη στα βουνα, την ιδια χρονια, οταν δηλαδη ηταν 10 με 11 χρονων καθως και το χαμο του Τρυφωνα και Κυριακης Μητσικογλου στο σουργκουν απο την Παφρα.
Η χρονια του 1915 κανει πιστευτη την μαρτυρια της Μαρικας Τερζογλου για παραμονη του Παρασκευα στα βουνα για 3-4 χρονια απο 10 με 11 χρονων μεχρι τα 14 με 15 χρονων.
Αυτη η χρονια επισης δινει εξηγηση και για την παρουσια του Ελληνα αξιωματικου στον περιγυρω της Σοφιας Μητσικογλου καθοσον μετα το 1915-1916 θα πρεπει να επικρατουσε μια σχετικη ηρεμια στην περιοχη χωρις πολεμους. Αν και ο τοπος της γνωριμιας της Σοφιας με τον αξιωματικο δεν προσδιοριζεται, υπαρχουν δυο ενδεχομενα. Ενα ειναι οτι η γνωριμια μπορει να εγινε στην Κωνσταντινουπολη οπου η Σοφια εζησε για μια περιοδο, που συμφωνει με το γεγονος οτι εκεινη την εποχη υπηρχαν πολλες διπλωματικες αποστολες στην Κωνσταντινουπολη, ενα δευτερο ενδεχομενο μπορει να ειναι οτι εγινε στην Παφρα, που σημαινει οτι υπηρχε Ελληνικος στρατος στα παραλια της Μικρας Ασιας πολυ πιο πριν την εναρξη του Ελληνο-Τουρκικου πολεμου το 1919.

Δεν υπάρχουν σχόλια: